About the Studio

Guilford Sound is a residential recording studio located in the foothills of the Green Mountains in Guilford, Vermont.  We devoted ourselves to building Guilford Sound as a one-studio, energy efficient facility to make it your own private haven when you come here to record.

Guilford Sound sports a spacious square foot control room (designed to comfortably accommodate everyone involved in the session) housing a 64 input API Legacy console with an integrated 12 channel Neve Melbourn, both fitted with Flying Faders.  The front wall of the control room is built around a pair of Griffin Audio G1 speakers powered by custom Griffin Audio amplifiers.  The 750 square foot live room has a live/dead side approach and 4 independently floated isolations booths with clear sight lines. The stellar sound quality of the performance rooms and the control room accuracy was realized by the venerable design team at Francis Manzella Design. The buildings were designed by Ryall Porter Sheridan Architects and built by David Ross Builder.

The gear list will give an idea of what lives in our five bay credenza, as well as the rolling pods that sidle next to the engineer at the helm for easy access to the more regularly used pieces.

Recording Studios are notorious energy hogs, so we made a concerted effort to build an energy efficient building to lessen our footprint.  Our building was eco-sited to allow nature to aid us in saving energy, and we installed a 12 kilowatt photovoltaic solar array system for efficiency and six ground-source heat pumps for air conditioning. The studio boasts high-performance windows, radiant heat and LED lighting throughout, a passive solar hallway that keeps our space warm in the winter and cool in the summer, and even a  forty-foot kiwi trellis that provides natural summer shade for our floor-to-ceiling windows and bears edible fruit.

The facility offers a fully equipped kitchen where you can bring in your own food supplies or have your meals catered by a local chef using fresh ingredients from the many farms here in southern Vermont. Our common room has several couches, TV and wireless internet access, and two bathrooms (one with a shower). Off the kitchen is a large deck surrounded by over 300 acres of beautiful woodlands with beckoning foot-trails in every direction.   A quick hop down one of the paths lands our guests at our artist housing campus:

  • The Earth House, a newly constructed modern housing facility built directly into the Vermont landscape with five suites  that can accommodate 10 guests (each room has a private bath and can have a king bed or two twin beds). In keeping with our quest to minimize our impact, the new passive solar building is high performance, built into the ground and topped with a living roof. The Earth House has a fully equipped chef’s kitchen, a large living room, and is surrounded by miles of hiking trails. The facility holds Passive House Certification and LEED Gold Certification (pending).
  • and The Ashworth House, a restored, three-season 1790’s farmhouse available during the warmer months. The five-bedroom, two-bath house is unique in that it retains original features, including its central chimney and much of its interior woodwork. Dave and Sara have spent considerable time and energy restoring the house in a way that stays true to its heritage while providing comfortable and cozy housing.

Take a virtual tour of the studio or stop by and see for yourself if you are in the area. Please feel free to contact us with questions or to book your time here in the studio.